Çöplerden Hazinelere

17 Temmuz 2023 • Aysu Erdoğdu Miskbay

Herkese yeniden merhaba,
 
Şu anda çok heyecanlıyım. Patreon’da bir sayfa açmayı iki yıldır düşlüyordum, ancak cesaret edemedim. Ya söz verip de tutamazsam (cadılığa sığmaz!), ya “kaliteli” içerik üretemezsem, ya üretemezsem, ya… Neyse ki korkunun ecele faydası yok ve işte buradayım, heyecanla yeniden topluluk desteğine açılıyorum.🤎
 
Topluluk desteği, maddiyat, Tarot’taki tılsımlar, yani paralar ve Toprak üzerine saatlerce yazıp çizebilirim. Şimdilik ufak bir adım atayım, ayağımız alışsın. Bu hafta yeniaydan ilk dördüne kadarki zaman için kartımız Tılsım 5’lisi, Cadıların Bilgeliği Tarot destesindeki adıyla Toprak 5’lisiDestenin yaratıcılarından yazar Phyllis Currott “Annenin içinde Biri Diğeri Olur” demiş. “Hiçbir şey heba olmaz, hiçbir şey kaybolmaz.”
 
Eşimin teyzelerinin, kuzeninin ve anneannesinin yıllar önce yaşadığı evi boşaltıyoruz son üç haftadır. Ev yaklaşık yirmi yıldır kullanılmadığı için çoğu şey olduğu yerde çürümüş. Her şey toz içinde. Maskesiz eşya ayıklama gafletinde bulununca genziniz yanıp öksürük tutabiliyor. Evlerimizdeki temizlik ve düzen anlayışlarımıza, alışkanlıklarımıza, alışamadıklarımıza ve farklı ihtiyaçlarımızın farklı yansımalarına bu yazıda girmeyeceğim. Şu anda bende(n) çıkmaz oralar… Her şeye rağmen, yeniden kullanım seven bir çift olarak hazine avında gibiydik eşimle, salonunda 2006’dan bir takvim asılı duran evde.
Çorap yamamak için kullanılan ahşap bir yumurta,
Batı Almanya’da üretilmiş retro bir kahve öğütücüsü (1969 modelmiş),
taşınabilir antika bir dikiş makinası,
rengarenk mendiller
ve bugün pil taktığımda, beni ilk kez duyduğu müzik aletlerinin her yerine basıp duran bebelere döndüren minik bir
“elektronik müzik enstrümanı”
evimize kattığımız
hazinelerden bazıları.

Birinin çöpü birinin hazinesiymiş eskiden, 
şimdi, bugün bu yeni dünyada,
hepimizin çöpü, hepimizin hazinesi olsa,
gelecekte neler mümkün olur acaba?

 
Bu hafta Toprak 5’lisine hayatımızda daha çok yer açmak istersek:
  • çıkardığımız çöpün farkına varabilir,
  • ihtiyacımızdan çok tükettiğimiz bazı şeyleri (hepimiz biliyoruz o şeylerin ne olduğunu) daha az tüketebilir,
  • birilerinin çöp saydığı şeyleri onararak yeniden kullanabilir,
  • eşyaları ilk üretim amaçlarından farklı şekillerde kullanarak ömürlerini uzatabiliriz.
 
Bunların hepsi emek istiyor, toprak gibi. Hele ki üst nesillerden bize aktarılmış alışkanlıkları değiştirmek hiç kolay değil. Bknz. atölyemin bir köşesinde dikilecek, onarılacak” diye üst üste koyup dağ yaptığım elbiseler… dilerim bu haftanın eylem planıyla beraber bu dağı biraz eritebilirim.

📖 Çöp evlerden hazinelere doğru eyleme geçmemizi kolaylaştırması dileğiyle, Barancanımın son yazısını da okumanızı öneririm. 

💰 Para konularında zorlananlara son bir hatırlatma:
“Cash is King” (“Nakit Kral’dır”) derdi Vlerick’teki (bir yönetim okulu) Finansal Yönetim dersimizin hocası. Doğrudur, Tarot’ta da tılsımların ve toprağın bir kralı yani ustaca kullananı vardır. Bununla beraber ateşin yani cinsel gücün, havanın yani zihinsel gücün ve suyun yani duygusal gücün de kralları, üstadları var hem içimizde hem dışarıda, aramızda. Birlik’te daha dengeli, daha güzeliz!

🃏 The Witches’ Wisdom Tarot, Danielle Barlow

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için değerli, lütfen yorum yapın.x