Kupaların Bilgesi
ve bazı Tarot dersleri

10 Ağustos 2023 • Aysu Erdoğdu Miskbay

Son dördünden 16 Ağustos’taki yeniaya kadar, bu haftanın kartı Kupa Kralı, Her Yaş için Tarot destesindeki adıyla Kupaların Bilgesi.

Tarot’un kökenlerine dair farklı fikirlerden biri Mısır kültüründen ve hiyerogliflerden gelmesi. Atlas İnisiyasyonu Tarot adlı kitapta Cihangir Gener “Horapollo (bir geç antik çağ filozofu) tarafından kaleme alındığı sanılan Hiyeroglifika adlı eser, Tarot’a ilham kaynağı olabilecek hiyeroglif sembolleri içermektedir” diyor. “Hiyeroglifika Floransa’ya 1422 yılında getirilmiştir. Horapollo’nun eserinin bulunması, Rönasansın gerçek yaratıcıları olan Floransalı hümanistler arasında büyük heyecan yaratmıştır.  Bu uzmanlar, kitabı kullanarak kendi Ezoterik Hiyerogliflerini, Tarot kartlarına dökmüşlerdir.” (Hiyeroglifika 1512 yılında Albrecht Dürer’in çizimleri ile Latince olarak yayınlanmış.) İtalya’da doğmuş klasik Tarot’un destelerini daha iyi okumak için bir Sanat Tarihi kitabını kurcalayabilir ya da Khan Academy gibi açık bir platformdan Rönesans dersleri alabilirsiniz.

Klasik İtalyan Tarot desteleri, aynı Rönesans gibi, pek çok sanatçıyı etkilediğinden, kupaların ustası yani soylu kartlarının sonuncusu, “kral” olarak günümüze dek gelmiş. 20. yüzyıldan itibaren bazı Tarot yaratıcıları ise, herkesin kartları kolaylıkla okuyabilmesini sağlamak adına, krallara, bilge veya tanrıça gibi isimler vermişler.

Kupalar suyu, duyguları, hayal gücünü ve rüyaları temsil eder. Her Yaş için Tarot destesinin yaratıcısı Elizabeth Haidle, Kupaların Bilgesi için diyor ki “Zor zamanlarda dahi, sakinleştiren bir enerji yayabilirsin. Kaotik duygularında ustalaşırsan, etrafını etkileme yeteneğine kavuşursun. Baskı altında sakin kalan bir tanıdığını takip et. Ne sırlar öğrenmiş acaba?”

Bu haftayı tüm duygularımızla beraber, su gibi akarak, dinginlikle geçirmemizi dilerim, tam bir Kupa Kralı gibi!

🌊 Su ve duygular demişken Küçük Denizkızı’na ilişkin yazımı KaosGL Gökkuşağı Forumunda bulabilirsiniz.

🐚 Sesli Tarot’ta yer alan ve benim için Kupa Kralını anlatan Su Tanrıçası Yemaya mitine ise Spotify veya benzer platformlardan erişebilirsiniz.

🃏 The Linestrider Tarot, Siolo Thompson

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için değerli, lütfen yorum yapın.x