Asılan ve bir uyku öncesi meditasyonu

24 Ağustos 2023 • Aysu Erdoğdu Miskbay

24 Ağustos’taki ilkdördünden 31 Ağustos’taki süper aya kadar, bu haftanın kartı Asılan, farklı destelerdeki adlarıyla Asılan Adam ya da Asılan Kadın.

Bazen hararetle, bazen de farkında bile olmadan tarafını tuttuğumuz bir şeyi, bir başka yönden, başka bir gözle görmeyi temsil ediyor Asılan kartı. Bu sayede yeniden kendimizle hizalanmamızı, her şeyi olduğu haliyle kapsayan merkeze dönmemizi sağlıyor, destede ardından gelen Ölüm ve Yeniden Doğum’a hazırlık olarak.

Asılan’ın bize hatırlattığı şeylerden biri de meditasyon. Pek çokları karttaki kişinin kendi kendini bile isteye ters astığını söylüyor; seçtiğimiz meditasyonu bilerek, irade kaslarımızı çalıştırarak, tekrar tekrar her gün yapmamız gibi. Bugünlerde William B. Irvine’nin “Güzel Yaşam Kılavuzu” adlı kitabını okuyorum. Antik stoacılık nedir ve günümüz dünyasında hangi pratiklerle stoacı felsefeye uygun yaşayabiliriz, kısa kısa bölümlerde anlatmış Irvine. En sevdiğim yanlarından biri, akımı geliştirip çiçeklendiren filozofların kitaplarını her seferinde kaynak olarak göstermesi. Sekizinci bölüm meditasyon üzerine. “Seneca’nın önerdiği uyku öncesi meditasyon, bir Zen Budisti’nin meditasyonundan tamamen farklıdır.” diyor Irvine. “Zen Budisti, meditasyonu esnasında aklını boşaltabildiği kadar boşaltıp saatlerce oturabilir. Oysa bir stoacının aklı, uyku öncesi meditasyonu boyunca epey aktif olacaktır.”

Son yıllarda sık sık Zen pratikleri denemiş biri olarak, bir de bunu denemeye, zihnimi boşaltmaya çalışmak yerine, gelene daha detaylı bakmaya karar verdim. Bu hafta Asılan’ı hayatımıza katabilmemiz için, buyurun stoacı bakış açısıyla bu kitaptan uyarlanmış bir uyku öncesi meditasyonu:

  • Gün içinde yaşadığınız olayları aklınızdan geçirin.
  • Dinginliğiniz herhangi bir şey tarafından bölündü mü?
  • Hiç öfkelendiniz mi? Ya da haset veya şehvet duydunuz mu?
  • Eğer hissettiyseniz neden bu duyguları hissetmiş olabilirsiniz? Bu duyguları tekrar hissetmemek için yapabileceğiniz bir şey var mı?

Olaylara başka türlü bakabilme becerimizi geliştirdiğimiz keyifli haftalar!

🃏 Işık Kahini Tarotu, Marie-Anne

0 0 oy
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
0
Düşünceleriniz bizim için değerli, lütfen yorum yapın.x